2008

2008 г.

 

30  януари

 

  • Среща на проф. д.ик.н. Анна Недялкова с президента на Република България Георги Първанов, министъра на икономиката на провинция Северен Рейн Вестфалия Криста Тобен и партньори на ВСУ от Германия по проекта.

 

15 март

 

  • Среща на ректорското ръководство на ВСУ с Управителния съвет на Лайнс клъб – Дюрен

  • Интервю на членове на Лайнс клъб – Дюрен със студенти от ВСУ, кандидатстващи за провеждане на практика в Германия през 2008 г.

 

24 март

  • Участие на ВСУ във форум Кариери 2008 – Варна, Фестивален и конгресен център

 

м. септеммври

 

  • Гостуване на проф. д.ик.н. Анна Недялкова в провинция Северен Рейн Вестфалия и участие в работни срещи с ръководителя на парламентарното бюро Роланд Цилман в парламента на провинцията в Дюселдорф, с директора на Комуникационния център на концерна Байер в Леверкузен, с кмета на община Вермелскирхен Ерик Вайк, с консула на Република България в Бон Светлан Стоев, с управителя на ГРИД институт Манфред Маус и с управителя на фирма „Тенте&Ролен”  Волфганг Муц.

 

 

м. октомври

 

  • Триседмична практика на студенти от ВСУ от специалностите Стопанско управление, Право, Психология, Международни отношения, Икономика, магистърски програми Управление на международни проекти и Международни финанси в институтции и фирми в общините Дюрен, Гелзенкирхен, Дюселдорф, Дюлмен и Вермескирхен, провинция Северен Рейн Вестфалия, Германия.

 

Из отчетите на студентите, провели практика в Германия

 от 13.10. до 31.10.2008 г.

 

Васил Дамаскинов, бакалавър, специалност „Икономика” 

„По време на трите седмици практика в Енергиен концерн RWE научих много и успях да упражня икономическите си познания. Създадох добри контакти, дори ми беше предложена постоянна работа в отдела. Получих изключително ценен сертификат и бях изпратен с много благодарности и подаръци.”

 

  

Васил Дамаскинов по време на практиката в Енергиен концерн RWE

 

Галина Стефанова, бакалавър, специалност „Мениджмънт в международния бизнес”

„ За  времето, в което проведох практика в Спестовна каса, град Дюрен отношението на всички служители към мен  беше дружелюбно и топло. Получих еднократна стипендия на стойност от 300 евро. Беше ми осигурен и безплатен транспорт в града. Поради изключителната ползотворност и незаменим натрупан опит, изказвам благодарност на ректора на ВСУ „Черноризец Храбър” проф. д. ик. н. Анна Недялкова за възможността да получа нови професионални умения в рамките на програмата.”

 

Вестник «Дюлменцайтунг» от 23 октомври 2008 г.

Студентите Галина Стефанова, Теодор Тенев и Бояна Димова

с  председателя на  УС на Спестовна каса, град Дюлмен Хайнрих Круме и членове на ръководството 

 

Теодор Тенев, бакалавър,

специалност „Международни отношения”

„Практиката ми предостави възможността да подобря езиковата си подготовка и да се науча как да се адаптирам към една чужда среда. Доволен съм от практиката и искам да благодаря на Кариерния център на ВСУ за предоставената възможност. Надявам се в бъдеще за студентите от нашия университет да се организират повече такива практики.”

 

Студентът Теодор Тенев със служители от Спестовна каса, Дюлмен 

  

Деляна Христова, бакалавър,

специалност „Право”

„Имах възможност да проведа своята практика в три различни отдела на Община Гелзенкирхен – „Правен”, „Пътни глоби”  и „Сигурност и ред”. Беше ми предоставена възможност да се запозная с различни по естество дела, завеждани срещу Община Гелзенкирхен. Заедно с юристите посетих няколко процеса, проведени в Районния съд. Също така участвах два дни в патрулирането на града заедно с групите от Общинска охрана. Всички работещи в Общината, с които се запознах по време на моята практика, бяха изключително отзивчиви и готови да ми помогнат.”

Деляна Христова на работното си място в община Гелзенкирхен 

 

Каролина Димитрова, бакалавър, специалност „Мениджмънт на туризма”

„Това е втората практика, в която взимам участие по този проект. Тази година тя беше проведена в Stadtmarketing Tourist Info, където много чуждестранни студенти провежат стажове по различни програми. Времето на работа минаваше приятно и бързо, поради уютната и комфортна атмосфера, която колегите създадоха. По време на практиката си бях настанена с колежката ми Деляна в апартамент на четиризвездния хотел „Maritim”.  Работих с желание и направих няколко колажа за фирмата и за ВСУ „Черноризец Храбър”.

 

Мисля, че подобен практически опит, свързан с изучаваната от нас специалност чрез с участието в международни проекти и програми е ключов фактор за понататъшното ни развитие в български и чуждестранни фирми, институции  и др.”

 

Студентките Каролина Димитрова и Деляна Христова на летището в Дюселдорф 

  

Силвия Петрова, бакалавър,

специалност „Международни отношения”

„Имах изключителната възможност да отида на практика в отдел от Общинската администрация на град Вермелскирхен. По време на престоя си бях настанена в семейството на господин Йоханес Шнютген – председател на дружество „Stadtmarketing”. Благодарение на него и семействоо му участвах активно в културния живот на града и региона.

 

По покана на народния представител Райнер Депе посетих също така и парламента на провинцията в град Дюселдорф, където се запознах с неговата структура и функции.

 

Тази практика разшири кръгозора ми, помогна ми да се доближа до една богата култура. Несъмнено тя е една прекрасна възможност за всеки, който иска да обогати опита и живота си като цяло.”

 

Студентките Силвия Петрова и Анна Христофорова                    Силвия Петрова с колеги от  Stadtmarketing

 с г-н Йоханес Шнютген и г-н Райнер Депе

                                

Студентите, провели практика в Германия

 получиха сертификати от своите работодатели.

 

Из „Благодарствено писмо” на студентите

 до проф. д.ик.н. Анна Недялкова

„Обръщаме се с думи на благодарност към Вас за предоставената ни възможност да проведем практика от 13 – 31. 10. 2008 в градовете Дюрен, Вермелскирхен, Гелзенкирхен, Дюлмен и Дюселдорф в провинция Северен – Рейн Вестафлия. Бяха ни осигурени места за практика в общински и областни администрации, спестовна каса, енергиен концерн, водоснабдителен съюз, детска градина и одиторска фирма.

 

Тази практика разшири познанията ни, помогна ни да се запознаем с една чужда култура и да придобием ценни професионални качества и умения.

 

Дано и в бъдеще повече студенти от ВСУ да имат възможност да провеждат практика в чужбина. Това е един безценен опит.

 

И не на последно място бихме желали да благодарим на Кариерния център на ВСУ, който се погрижи за цялостната подготовка на нашите документи, съдейства ни за организиране на пътуването, да получим важна предварителна информация, както и за подържането на връзка с нас по време на престоя ни в Германия.”

 

Студенти от ВСУ, провели практика в Германия,  с членове на Лайнс клъб-Дюрен

 

 

  • 29 септември – 8 октомври 2008 г.

 

По покана на ВСУ  ученичките от 12.клас на Общинската гимназия в гр. Вермелскирхен, провинция Северен Рейн Вестфалия, Германия Катарина Коси и Звеня Дьоблер гостуваха в университета и проведоха образователно-културна практика .

 

„Посещението ни в България, Варна и специално във Варненския свободен университет за нас е безценен опит!

 

На пресконференция за медиите в нашата гимназия споделихме впечатленията си от Вашия прекрасен университет, от срещите с Ваши преподаватели и студенти.

 

Благодарим за гостоприемството!”

 

Вестник «Вермелскирхенер анцайгер»

от 24 октомври 2008 г. отразява гостуването във ВСУ  на ученичките Катарина Коси и Звеня Дьоблер  и на студентките Силвия Петрова и Анна Христофорова

във Вермелскирхен


м. ноември

  • Селекция на студенти за провеждане на тримесечна Еразъм- практика в провинция Северен Рейн Вестфалия, Германия през 2009 г.