2010

2010

 

11 – 12 февруари

Гостуване на д-р Андреас фон Белов – ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” в България

 Работна срещас проф.д.ик.н. Анна Недялкова-ректор на ВСУ

г-жа Стефка Вичева –директор на университетската библиотека представя богатия книжен фонд

 

13 – 16 март

Работна среща с проф. Хайнрих Нихавес. Селекция на студенти за участие в Еразъм практика в Германия.

Интервюта със студентите-кандидати за Еразъм практика в Германия през 2010 г. 

Проф. Хайнрих Нихавес по време на селекцията на студентите

 

22 март

  • Участие на ВСУ във форум Кариери 2010 –Варна, Фестивален и конгресен център

м. април, май и септември

 Семинари по моден дизайн с участието на лектори от водещи фирми от бранша

 

Международен моден форум – Русе

Студентката Димитрина Ташева с награда „Модата е красота” на фирма “Бризай”

 

4 – 9 май 

III майски фестивал на цветята – Изложение за ландшафтна архитектура, озеленяване, проектиране и дизайн, съвместно с к.к. „Св. Св. Константин и Елена”

Екип на ВСУ спечели наградата на публиката и специалната награда на  Mr. Bricolage в международен конкурс за студентски ландшафтен проект

 

Изяви на студенти от спец. «Моден дизайн» и студенти от спец. «Хореография – Съвременен танцов театър».

 

 

9 – 10 май

  • Публична лекция на проф. д.ик.н. Мартин Розенфелд -.ръководител на изследователско направление  за градска икономика в Института за икономически изследвания, Хале, Германия на тема „Фактори за успешно градско и регионално развитие,
  • Работна среща с д-р Андреас фон Белов – ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” в България

проф. д.ик.н. Мартин Розенфелд

по време на лекцията

Преподаватели и студенти, присъстващи на лекцията

 

17 – 21 май

Практика на 11 магистранти от междуинституционалната магистърска програма „Счетоводство и контрол” на ВСУ „Черноризец Храбър” и Европейския колеж по управление и икономика- Пловдив с ръководител проф. д.пс.н. Галя Герчева, заместник-ректор на ВСУ, във фирми и институции в провинция Северен Рейн Вестфалия, Германия, сред които парламента на провинция   Северен Рейн Вестфалия,  фармацефтичен концерн Байер, ОБИ-маркет,  Института за професионално подпомагане на незрящи хора и хора с увредено зрение и др. Магистрантите получиха българо-германски сертификат за проведената практика.

 

 Магистрантите пред парламента на провинция Северен Рейн Вестфалия в Дюселдорф

 Магистрантите на път за Кьолн

Магистрантите пред Института за професионално образование, Дюрен

Групата от магистранти, завърнала се от Дюселдорф, сподели своите впечатления в писмо до Ректора на университета.

Уважаема  проф. Недялкова,
от името на цялата група, пребиваваща в провинция Северен Рейн-Вестфалия във връзка с международна практика за периода 17.05-21.05.2010 г., искаме  да Ви благодарим и изкажем  нашето възхищение от перфектната организация. Домакините ни в Германия бяха изключително любезни.
 

Срещите, които имахме, бяха много ползотворни. Особени благодарности и за проф. Герчева, която беше изключително търпелива и добронамерена. Надяваме се достойно да сме защитили името на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”.

 

25-30 май

Международен архитектурен пленер-конкурс на тема “Изкуствен остров, разположен срещу курортния комплекс “Св. Константин и Елена””

2010г., к.к. „Св. св. Константин и Елена”

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова обявява първа награда за екипа на ВСУ  ???2

 

28 – 30 май 

Участие на студенти в семинар на тема “Християнски основи на обществото” , организиран от фондация „Конрад Аденауер” и Варненска и Великопреславска митрополия

 

20 – 24 юни

Участие на доц. д-р Миглена Темелкова в семинар за обучители от ГРИД Интернешънъл, Германия

 

4-12 юли,

Участие на студенти от ВСУ в Международен уъркшоп на тема

„Ландшафтно проектиране и дизайн – „Зелените зони на Младост”

14-27 юли

Участие на студенти от ВСУ в Международен уъркшоп

на тема „Sustainability A Possible Architecture”

 

1 юли – 30 септември

Еразъм практика на студенти във фирми и институции в провинциите Северен Рейн Вестфалия и Баден Вюртенберг, Германия – Керхер, град  Виненден, областна администрация, град Дюрен, Гота- Общо застраховане, град Кьолн, ТУИ, град Вермелскирхен.

ІІІ курс, Иван Фотев специалност „Право”

„Когато се записах в програма Еразъм практики, не бях наясно с какво се захващам, каква ще бъде ползата от това начинание.

В началото на Еразъм периода беше трудно. Все пак всяко начало е трудно. Отиваш в чужда държава, където се говори чужд език, коренно различен от майчиния. Това е държава, в която живее население с манталитет, съшо различен от този, който ти е присъщ. Напрежението и притеснението бяха големи, но с времето човек постепенно свиква с новата обстановка.

Към средата на периода може да се каже, че бях влязъл в правилния ритъм на работа, а към края на периода всичко ставаше автоматично. С комуникацията, била писмена или устна, почти не изпитвах затруднения.

За бързото ориентиране в новата обстановка добринесе и доброто отношение на приемащата институция в лицето на моята шефка, моите колеги, а също и на помощния персонал. През целия Еразъм период се радвах на търпение от страна на институцията. Всички бяха отзивчиви и оказваха необходимото внимание.

След този тримесечен период разбрах какви са ползите от него. На първо място това в опитът, придобит чрез участие в работата на чужда държавна администрация. След това идва място и на езиковите знания, които упражних и усъвърщенствах. Освен това опознах една чужда култура, със своите правила и порядки, начин на мислене и на изпълнение на възложените задължения.

Аз, лично, приемам тази практика като допринасяща за моето развитие, ако не професионално, то личностно.

А дали този период ще изиграе своята роля в професионален аспект, ще покаже единствено времето. „

 

ІV курс, Камен Попов специалност „Международни икономически отношения”

“Уважаеми колеги, програма Еразъм предоставя прекрасни възможности, както за развитие в професионален план, така също и в личен. Всеки един от вас ще има възможността да се докосне до европейското мислене на хората, да усвои нови знания и умения непознати у нас, както и сам да се включи и интегрира в професионална работна среда, работа в екип и съвместно решаване на проблеми и задачи.

Областна управа гр. Дюрен ми позволи да усвоя различни методики на работа. Бюрото за политически въпроси и представителство, където изкарах моята практика, ми позволи да добия опит, знания и политически умения от германски политици и общественици с дългогодишен стаж в Окръжния парламент.

Програма Еразъм дава възможност за посещения на различни паметници на културата, забележителности и места със историческо значение за културното и просветно развитие на цяла Европа.

Благодаря на Варненски свободен университет “ Черноризец Храбър” и програма Еразъм за предоставената възможност да обменя опит с германските колеги и също така да осъществя мечтата си за обиколка в Западна Европа – Германия, Холандия, Белгия и Люксембург.”

 

Практикантите Иван Фотев и

Камен Попов(вляво) на среща

с  проф. Хайнрих Нихавес и г-н Волфганг Шпелтхан, управител на област Дюрен

Иван Фотев (в средата)

с част от екипа на Областна администрация, Дюрен

 

 

В електронното издание на областната  администрация в град Дюрен  е публикувана статия „Български студенти изучават дейността на областната администрация”. В нея се посочва, че студентите от ВСУ Иван Фотев и Камен Попов провеждат тримесечна практика по програма Еразъм. Отделено е място за специалностите, в които се обучават  в университета, както и за техните интереси и бъдещи планове. В заключение студентите споделят ”Благодарни сме за възможността да се докоснем до немския опит и начин на работа”.

 

  Камен Попов със семейство Нихавес  Вечер на българската кухня  в дома

 на семейство Нихавес

 

  Цветана ИвановаIV курс,специалност „Международни отношения”


„През лятото на 2010 г.  изпълних една от целите, които си бях поставила-да проведа практика по програма Еразъм в Германия. Трите месеца, които прекарах там бяха много ползотворни за моето израстване като личност.

Практиката ми беше в TUI-ReiseCenter  Wermelskirchen. Колективът беше малък и сплотен, но натоварен всекидневно с много задачи и отговорности. Работата ми със служителите в TUI ми помогна да попадна в една нова среда , където първото нещо, което научаваш е как да печелиш и задържаш клиенти, как да си коректен служител в една световна компания с изградени традиции във времето, каквато е TUI . След обучението ми в Германия смело мога да заявя, че се научих как да съм конкурентоспособен служител на пазара на труда, който да изпълнява работата си с огромно желание и мотивация.

Изказвам най-сърдечните си благодарности на ректорското ръководство на ВСУ и на проф. Хайнрих Нихавес, които ми предоставиха шанса да изпълня мечтата си. 

            

Цветана Иванова с г-жа Силке Николай,

управител на представителството на ТУИ във Вермелскирхен

 

 Соня Сугарска

междуинституционалната магистърска програма „Международен маркетинг” на ВСУ „Черноризец Храбър” и Европейския колеж по управление и икономика- Пловдив

„През периода от 1 юли до 30 септември 2010 бях практикантка в маркетинг отдела на застрахователно дружество „Гота”, Общо застраховане,  Кьолн, Германия по програма Еразъм.

Практиката в застрахователно дружество „Гота”, като цяло  ми даде възможност да придобия повече практически опит по специалността, която изучавам – Международен Маркетинг.  

           Още в началото силно бях впечатлена от отношението към мен, като практикантка и още повече идваща от друга държава. Всички колеги ме приеха, като равностоен член на техния екип, като постоянно се стараеха да контактуват с мен и споделяха различни ка-зуси. Беше ми предоставена самостоятелна стая и достъп до част от вътрешна информа-ция. Бях включена в различни семинари, проучвания на целеви групи и други проекти.

 За мен беше от голяма полза да се  запозная от близо с методите на работа и организацията в една фирма от водеща държава в Европейският съюз. Нагледно успях да видя как соци-алната политика на фирмата спомага за сплотяване на колектива и постигане на общите цели.

Пребиваването ми в друга държава за мен беше много интересно и от гледна точка запознаването с нейната култура и забележителности.”


Соня Сугарска и г-н Екарт Щрук, ръководител на отдел в „Гота”,

 Сградата на „Гота”,

Общо застраховане,  Кьолн

 

Борис Вълчев IV курс, специалност „Международни отношения”

„В продължение на 3 месеца имах честта да бъда практикант в немската компания Kärcher – световния лидер за производство на почистваща техника. Бях разпределен в отдел „Международни продажби” и по-конкретно бях част от екипа, който подържаше връзка с дилърите на компания Керхер в някои от републиките на бившия Съветски Съюз. Научих много за компанията, за качеството на нейната продукция и нейното техническо обслужване.

Срещах се със стари приятели и създадох нови, полезни контакти. Надявам се, че в бъдеще ще мога да приложа получените в компания Керхер знания и опит.

Искам да искажа благодарност на ректора проф.д.ик.н. Анна Недялкова, на проф. Хайнрих Нихавес, както и на Кариерния център към университета за предоставената ми възможност да проведа практиката си в такава световноизвестна компания, каквато е Керхер

 

Борис Вълчев с част от екипа на фирма Керхер

 Борис Вълчев с колегите си от отдел „Международни продажби”

 Сертификат на Борис Вълчев, издаден от фирма Керхер

 

Из благодарственото писмо на Борис Вълчев до проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на ВСУ „Черноризец Храбър”

„ … По време на практиката ми се налагаше в различна степен да използвам и усъвършенствам чуждоезиковите си знания по немски, английски и руски език. Още от първия ден в компания Керхер почувствах приятелската атмосфера, в която бях приет. Колегите от отдел  „Международна търговия” бяха любезни, отзивчиви и винаги бяха готови да ми помагат, ако имах нужда от това…”


9-11 септември

Международна научна конференция

„Проектиране и строителство на сгради и съоръжения и приложение на еврокодовете DCB 2010”

Откриване на конференцията

 

10-20 септември

 Стаж на студенти от ВСУ в студио MADEASSOCIATTI, Тревизо, Италия

Победителите Жулиан Начев и Христо Хаджийски  от международния уъркшоп „Landscape planning and designLand So Built”  по време на стажа

  

11 – 18 септември

Преддипломен стаж на 45 студенти от магистърските програми  „Управление на международни бизнес проекти”, „Международен маркетинг”, „Управление на европейски публични проекти” и „Публична  администрация и европейска интеграция” с ръководители проф. д-р Теодора Бакърджиева и гл. ас. д-р Красимир Недялков в Брюксел в Комитета на регионите, Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европа.

Магистрантите в Европейския  парламент

 Евродепутати връчват на магистрантите сертификати за проведения преддипломен стаж в Брюксел

 

24 септември

Участие на студенти от ВСУ в европейската «Нощ на учените»

Студенти от специалност „Моден дизайн”

 моделират облекла от нестандартни материали за участието си  в събитието

  

18 – 20 октомври

 

Международна конференция на тема „Нови мостове, възможности за сътрудничество в Черноморския регион”, съвместно с представителството на фондация „Конрад Аденауер” в България

 Проф. д.ик.н. Анна Недялкова и д-р Андреас фон Белов приветстват  участниците в конференцията

Заседание на политическия форум на конференцията

Заседание на научно-експертния форум на конференцията

 

25-28 ноември

Участие на 14 студенти от специалност „Мода и мениджмънт в модата” в международния конкурс за мода “JEANSATION 2010” в Монте Карло

 

Студентката Дарина Янакиева, ІV к., Моден дизайн с  награда в конкурса

 Гл.ас. Виктор Петков със студентите- участници от ВСУ

 

28 ноември– 2  декември

Втори ГРИД семинар по лидерство, съвместно с ГРИД Интернешънъл, Германия.

 

 Доц. д-р Миглена Темелкова   –лектор на семинара  Г-н Волфганг Тийле, управител на Грид Интернешънъл, Германия, супервайзор на семинара

 Участниците в семинара Галина Стефанова и Антон Стоянов  обосновават резултатите от индивидуалната работа и работата в екип.

 

2 декември

  • Тържествено връчване на сертификати на участниците в ГРИД семинар по лидерство.

Проф.д.ик.н. открива церемонията по връчване на сертификатите

 

Г-н Волфганг Тийле връчва на доц. д-р Миглена Темелкова  сертификат

за обучител на ГРИД Интернешънъл, Германия

 

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова и г-н Волфганг Тийле

връчват сертификати на участниците

Обща снимка на участниците с ректорското ръководство на ВСУ