Валидирайте Вашите знания, умения и компетентности!

Центърът за професионално обучение

към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”

Ви отправя ново предизвикателство –

 

В а л и д и р а й т е

Вашите знания, умения и компетентности!

 

Валидирането е процес на оценяване, признаване и официално документиране на практически умения и компетентности,  придобити чрез житейски опит и/или неформално и самостоятелно учене.

stud_praktiki1

ЦПО към ВСУ „Черноризец Храбър” е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение по 26 професии и 40 специалности. Тук ще получите информация за основните етапи на валидирането и ще Ви бъде оказана помощ да изберете професията, която да валидирате съгласно лицензията на ЦПО.

 

ОСНОВНИ СТЪПКИ ЗА ВАЛИДИРАНЕ

НА ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ

 

Всеки навършил 16 години, без значение дали учи, работи или е безработен, има възможността да се възползва от процедурата по валидиране. За да стартира процедурата, е необходимо да подадете заявление по образец и да представите доказателства – например трудова книжка, длъжностна характеристика, атестация от Ваш работодател, препоръки, сертификати, артефакти и други, изработени от Вас изделия и др.

stud_praktiki2

Всички представени от Вас документи, свързани със заявената за валидиране професионална квалификация, ще бъдат включени във Вашето портфолио. Ако не разполагате с доказателствени документи, можете да попълните тест, който ще послужи за идентифициране на знанията Ви по отделните компетенции или да изпълните практическа задача, за да докажете уменията си.

Знанията и уменията Ви ще бъдат оценени от комисия по валидиране.

  • Ако сте доказали чрез представените от Вас документи в пълна степен съответствие с държавните образователни изисквания, комисията ще Ви допусне до явяване на изпити за придобиване на професионална квалификация.
  • Ако представените документи не са достатъчни за допускане до изпити, комисията ще Ви предложи индивидуален план за допълнително обучение по теория и практика, като ще получите и конспект и списък с препоръчителна литература за подготовка за изпитите.

 

banner3

 

За повече информация и въпроси:

 4

Център за професионално обучение към

ВСУ „Черноризец Храбър“,

офис А 425, тел.: 052/359 515, 

офис А 426, тел.: 052/359 516,

email: cpo@vfu.bg

website:  https://cpo.vfu.bg